top of page

Temu ve Gümrük vergilerinden sonra Dropshipping’in akibeti!

Bir Temu çılgınlığı aldı başını gitti. Herkes Temu’dan aldığı ürünleri 3x, 5x veya 10x daha ucuza aldığını yazdı. Ürünlerin bazıları beklentiyi karşıladı, bazıları çöp oldu. Sonra ne mi oldu ?


Maliye Bakanlığı harekete geçti tabii ki :)


by Google Images and edited by Canva.
by Google Images and edited by Canva.


Kendi ayağımıza mı sıktık desem yoksa olacağı her türlü buydu mu desem bilemedim ancak bu durum tüketicileri etkilerken, Dropshipperları etkilemedi mi ?


Tabii ki de etkiledi. 1688 gibi yerli Çin pazaryerlerinde ki tedarikçilerden ürün tedariği yaparken, hem sınır 30€ ‘ya düştü hem de gümrük vergimiz Asya ülkesi olduğu için %60’a çıktı.


Peki bu durum Dropshipperları’ da etkilediyse, Dropshipping’in akıbeti ne olacak Türkiye için ?


Aslında Dropshipperlar için bu durumun bir artısı bir de eksisi var!


Eksi tarafını zaten yukarıda belirttim. Ürün getirtmek iyiden iyiye zorlaştı. Bu durumda iç pazara, daha doğrusu ithalat yapan firmalara yönelmemiz gerekti çoğumuz için.


Artısı ise, tüketicilerde iç pazara yönelmek zorunda kaldı. Dışarıya giden para tekrar içeriye döndü.

Dropshipperların ah vah etmesi bana çok garip geliyor. Zaten Türkiye gibi bir ülkede devlet regülasyonlarının anlık gelip tüm düzenini bozabileceğini farkında olması gerekiyor tüm ticaret yapanların. Bu sebeple sürekli farklı kanallar aracılığıyla satışlara devam etmenin gerekliliğini vurguluyoruz.


Dropshipperlar hemen tekrar hacim kazanan iç pazara yönelerek farklı stratejilerle iç pazardaki pastaya ortak olmaya bakmalı. Yani anlıyoruz ki Dropshipping ekosistemi bu süreçten çok çok bir etkilenme yaşamadı, yaşamayacakta. Sadece satış stratejilerinde biraz değişiklik gerekiyor.


Peki yurtdışı işlemlerimizi nasıl devam ettireceğiz. Tamamen çekilmek mi gerekiyor iç pazara yoğunlaşmak için ? Size bunu söyleyen olmadı zaten.





Bakın yukarıda neyin logosu var :)


Yurtdışı ürün teminini yapabilirsiniz yine Çinden veya Asya ülkerinden ama Türkiye’ye sokmayın diyorum kısaca. Gönderin FBA’a. FBA tarafında sadece Amazon’a satacaksın diye bir kuralda yok ancak ben m3 fiyatlarından rahatsızım diyorsanız ve odak noktası direkt dışarıya ürün satan firmaları da denemek istiyorum diyorsanız, bir çok yurtdışı depo ve operasyon çözümü sunan firma var.


Bu firmalarla anlaşıp, Asya’dan aldığınız ürünleri bu depolara göndererek yurtdışına ürün satışına devam edebilirsiniz.


Ya bu doları olan satıcılar için geçerli, bizim gibi yeni başlayanlar ne yapacak peki ? diye soracak olan olursa diye de başka bir çözüm yöntemim var ama zaman alabilir :)


Oppaze’ın Türkiye’de Dropshipping ekosistemine el atmasını bekleyin biraz zaman. Sonrasında zaten, her kademeden Dropshipper’ın hem yurtiçi hem de yurtdışı satışlarının önünü çok rahat bir şekilde açacağız. Bireyselde bunu yapamayabilirsiniz ama Oppaze’la yapabilir halde olacaksınız.


Bir Dropshipper, zamanında tedarikçi ve Dropshipping Pazaryeri kurucusu olarak şunu söyleyerek bitireyim yazımı.


Oppaze’da ki ürün limit artırımında ki istenilen şartlar bile Dropshipper’ın operasyonel başarısına bağlıyken, yurtdışına satışın Dropshipper özelinde açılması, Dropshipper’ın bizzat operasyonel başarısına bağlı olacak.

Rekabetin çetin ama ahlaklı olacağı günler yakındır :)


Sevgilerle.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

İletişime geçelim.

© 2025 Copyright Emre Yazıcı

bottom of page