Para değil de hisse versek olur mu ?
- Emre Yazıcı
- 7 Oca
- 4 dakikada okunur
1 yıl kadar önce bir LinkedIn gönderisi görmüştüm.
Bu gönderi,

diye sitem eden bir yazılımcı arkadaşımıza aitti.
Bu gönderiyi gördüğüm sırada, yaklaşık 300' üncü yazılımcıya mesaj attığım gerçeğini bir kenara bırakırsak 😄, bu işin olur tarafına bir bakalım. Çünkü çoğu girişimciden de bu konuda bir çekingenlik gözlemlediğim oluyordu ki, girişimci olmanın anlamını daha kavrayamamışlar gibi de geliyor.
Çoğu girişimin temeli artık web tabanlı ve yazılımcıya ihtiyaç duyuluyor. Bu kesintisiz bir gerçek. Burada uygulanabilecek 3 hamle var.
1- Ya kendin hali hazırda yazılımcı olacaksın,
2- Ya yazılımı belirli düzeyde öğrenmek için kolları sıvayacaksın,
3- Ya da yazılımcı biriyle çalışacaksın.
Dipnot: Her departmandan insana ihtiyaç duyuluyor ancak asıl yükü ve sorumluluğu yazılımcı / yazılımcılar alıyor.
Birinci seçenekte zaten yazılımcısındır ve mesai saatleri dışında ki (Mesai saatinde de kendi projelerine girişen ve etik değeri olmayan çok yazılımcı tanıdım.) zamanından feragat edip, kendi projene odaklanabilirsin.

İkinci seçenek biraz sorunlu ama uygulanabilir geliyor ilk başlarda. Bunun için eğitimler, gerekirse kısa dönemli bir staj ile yazılım dünyasına girilebilir. Projenin büyüklüğüne göre bu çok zamanda alabilir, ortalama bir zamanda.
Twitter’ da şöyle muhabbetlere de çok denk gelirsiniz. 😄
Çünkü onların tek sosyalleşme alanı, Twitter olabiliyor. Arada biraz da tebessüm edelim. 😊

Ben bu aşamayı da tecrübe etme fırsatını buldum ancak bu konuyu detaylı olarak bir sonraki HIRS konulu yazımda ele alacağım. Çok fazla detay var sektöre dair ve orada detaylara değinmek daha doğru olacak diye düşünüyorum.
Üçüncü seçenekte ise birini işe almak devreye giriyor.
Sermaye tutarınız burada ki belirleyici unsurdur. Mevcut sermayeniz yazılımcıyı tam zamanlı çalıştırmaya yetiyorsa ne güzel ancak, projenin birde artı masrafları olacak. Bu masrafların yanına pazarlama masrafları eklenecek, beklenmedik ödemeler ve yükümlülükler derken baya baya para gerekecek.
Bu hesap kitabı yaptınız ve baktınız ki yazılımcıya para verirseniz sermaye suyunu çok erkenden çekecek. Kim bilir belki de başka para bulamayacaksınız ama unutmayın siz girişimcisiniz.
BULACAKSINIZ. ZORUNDASINIZ.
Şimdi hisse verme muhabbeti daha çok aklınıza yatmaya başladı ve olur ya denemekten zarar gelmez dediniz.
Olursa nasıl olur ?
ve
Böyle bir görüşmede iki tarafta nelere dikkat etmeli ?
sorularına, tecrübelerle cevap bulalım ve en optimal teklif yöntemini görelim.
Yaklaşık 427 yazılımcıyla hisse karşılığı çalışma konusunda yazılı sohbet ettim. 32 yazılımcıyla online görüşme yaptım. 9 yazılımcıyla yüz yüze görüştüm.
Hatta bir yazılımcıyla görüşmeye giderken, İstiklal caddesinde hain bir patlama oldu ve yazılımcı arkadaşta oralarda oturuyordu. Bizde telefona ulaşamadık 1–2 saat ve o an ki duyguları anlatmama gerek yok sanırım. Neyse ki sadece telefonu unutmuş evde.
Bir yazılımcıda online görüşmeye çay sigarayla katılmıştı. Neyse.
Herhalde bu sayılar belirli bir tecrübeyi ve en azından girişimciyle yazılımcının beklentilerinin optimal seviyesini anlamak için de yeterlidir diye düşünüyorum.

Bu işin en optimal düzeyi şudur;
Minimal düzeyde para + Hisse bedeli. Yazılımcının biraz dişini sıkarak kendini idame edebileceği (örneğin aylık 20 bin TL) bir fiyat teklifi sunup, ardından bir hisse bedeli sunabilirsiniz. Ne hiç para vermemek işe yarar, ne de tam maaş vermek işimize gelir.
Bu işin en olur halini öğrendiğimize göre şimdi mutlaka dikkat edilmesi gereken noktalara her iki taraf içinde bakalım.
Kurucu/Girişimci açısından dikkat edilmesi gerekenler;
Evli olan yazılımcılardan uzak durmak gerekiyor. Risk alabilme oranları oldukça düşük, hatta sıfıra yakın.
Üretmeyi ve sıfırdan bir şeyler inşa etmeyi seven biri olması gerekiyor. Haz alması lazım bundan. Yoksa o motivasyonla ancak 1–2 ay götürebilir işleri.
Çok uçan kaçan tiplerden direkt uzaklaşmanız gerekiyor. Trendyol’ un kaynak kodlarını biz yazdık diyen ama juniordan beter olan yazılımcı gördü bu gözler.
Projenizin sektörüne dair çalışması olup olmadığına bakın. Ancak bu çok önemli değil.
Başka firmaların işlerini önceden yapmış ancak firmaların izni olmadan size rahatça kaynak kodları pazarlayabilen yazılımcılardan da uzak durun. Yarın sizin projenizin kodları da başkalarına pazarlanabilir.
İletişim becerisine dikkat edin. İletişim becerisi eksikse veya yoksa, direkt çayı kahveyi ödeyip teşekkür edin ve gidin.
Aynı masada sadece çalışmak için değil, sohbet muhabbet etmek isteyeceğiniz bir kişi de olmasını ister miydiniz ? diye sorun kendinize.
Yazılımcı açısından dikkat edilmesi gerekenler;
Teklif aldığınız projenin alanına dair bilginiz yoksa mutlaka araştırma yapın ve kurucuların proje sektörüne ne kadar hakim olduklarını, yaptıkları işten emin olup olmadıklarını ve gerçekçi bir vizyon sunup sunamadıklarına bakın.
İç güdülerinize güvenin. Isınamadıysanız kurucuya, reddedin.
Ekipte ki diğer üyeleri anlatmasını isteyin. Mümkünse sözleşme öncesi ekiple de bir araya gelin.
Bu madde yazılımcı içinde geçerli. Aynı masada sadece çalışmak için değil, sohbet muhabbet etmek isteyeceğiniz bir kişi de olmasını ister miydiniz ? diye sorun kendinize.
Sorun çözme kapasitesini sorgulayın. Projenin detaylarına dair konuşmalar yapın ve olası sorunları nasıl çözüme kavuşturabileceğini dinleyin.
Temel ve ahlaki değerlerini anlatmasını isteyin. Karakterini anlamaya çalışın.
Yaratıcılığı destekliyor mu sorusuna yanıt arayın.
Sözleşme maddelerini dikkatlice okuyun.
Tüm kervanı yolda düzeceğiz modunda ise direkt kaçın.
Olurunun “Para + Hisse Bedeli” olduğunu görmüş olduk böylece. Olur mu, elbet olur ve oluyorda.
Sadece gidişatı biraz dikkatli işlemek ve empati kurabilmek çok önemli.
Dikkat edeceğimiz noktalarda da, gerçekten o maddeler çok önemli. Şans eseri herkes iyi niyetli çıkabilir ve güzel bir birliktelik olabilir bizimki gibi ancak tekrar bu aşamaya dönecek olsak bu maddeleri tek tek uygulardım koşulsuz.
Son bir bilgi vereyim.
Ortak olarak alınmıyorsa, hisse bedeli olarak normalde biçilen oran %5' tir. Ama vicdani muhasebenizle yola çıkın ve gerçekten gönlünüzden geleni yapın. Ekip içi hisse dağıtımında yatırımcı tarafının olası sorularını ve oran orantıyı unutmayın tabi ki.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. 😊
Comments